Spring naar content

Vergunningverlening

Een vergunning aanvragen: dat doet de gemiddelde Nederlander misschien een paar keer in zijn hele leven. Als bedrijven iets willen ondernemen of veranderen dat invloed heeft op de omgeving, de veiligheid, de natuur of het milieu, dan is vaak een melding of vergunning nodig. En op dat moment kom jij als vergunningverlener in beeld! Jouw werk als vergunningverlener speelt hierin een belangrijke rol.

Bij de Gelderse Omgevingsdiensten worden meldingen verwerkt en vergunningen milieu verleend. De meeste meldingen en aanvragen komen via een gemeente of de provincie binnen. De gemeenten geven de experts van de omgevingsdiensten de opdracht om de melding te beoordelen of een advies uit te brengen. Sommige omgevingsdiensten hebben ook nog andere taken. Ze zorgen bijvoorbeeld ook voor het verlenen van BRIKS-vergunningen (Bouwen, Reclame, Inritten, Kappen en Sloop).

Als vergunningverlener schakel je met specialisten en onderhoud je contact met de aanvrager. Sommige aanvragen kunnen politiek of maatschappelijk gevoelig liggen. Jij hebt oog voor alle verschillende belangen. Bovendien ben je specialist in het toepassen van de geldende wetten en regels. Die zijn niet statisch, maar veranderen voortdurend. Aanstaande nieuwe wetten die invloed hebben op het werk van de omgevingsdiensten, zijn de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Daar bereiden wij ons natuurlijk op voor. Help jij ons met jouw expertise mee om te zorgen voor een veilige en duurzame leefomgeving?

Onze vacatures

Omgevingsdienst Noord-Veluwe zoekt een zelfstandige en flexibele BOA Domein II die sterk in z’n schoenen staat.

 • Harderwijk

 • HBO

 • 32-36 uur

Voor de afdeling Bedrijfsvoering zoekt Omgevingsdienst Regio Arnhem een Medewerker Salarisadministratie met ervaring in het vak.

 • Arnhem

 • HBO, MBO

 • 20-24 uur

Een complexe milieuvergunningaanvraag van een metaalverwerker, een bedrijf dat met risicovolle stoffen werkt of afvalverwerker? Jij laat je hierdoor niet afschrikken en weet precies welke stakeholders je moet betrekken in het voorbereidingsproces. Jouw doel: het vergunningsverleningsproces zo soepel mogelijk laten verlopen.

 • Nijmegen

 • HBO

 • 32-36 uur

Jouw werkdag is elke keer weer anders. Je behandelt milieuaanvragen, onderzoekt meldingen, geeft advies en volgt ontwikkelingen. Met jouw scherpe blik zie je snel de verschillende belangen en zoek je altijd naar een passende oplossing. Zo draag jij bij aan een prettige, veilige en duurzame leefomgeving in Rivierenland.  

 • Tiel

 • HBO

 • 32-36 uur

Kan jij ingewikkelde juridische concepten vertalen naar eenvoud? En gaat jouw hart sneller kloppen van milieuvraagstukken? Dan is deze vacature wat voor jou!

 • Hengelo (GLD)

 • HBO

 • 24-36 uur

Ervaringen van medewerkers

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Gunnar – Toezichthouder en handhaver bij OVIJ

Toezichthouder en handhaver zijn: het draait om zoveel meer dan controles uitvoeren en onderzoeken of een bedrijf aan de eisen voldoet. Volgens Gunnar is fingerspitzengefühl nodig. “Het gaat om aanvoelen en je kunnen plaatsen. Want, gebeurt er wat wordt gezegd?”

Bekijk meer vakgebieden

Advies

Als adviseur bij de Gelderse Omgevingsdiensten voorzie je jouw collega’s en samenwerkingspartners van jouw expertise, zodat zij hun werk goed kunnen doen.

Toezicht en Handhaving

Als toezichthouder ga je op pad om ervoor te zorgen dat het milieu en de leefomgeving worden beschermd.

Bedrijfsvoering

Zorg jij ervoor dat onze ICT-systemen soepel lopen? Houd jij overzicht in de afspraken van ons MT? Of controleer en verbeter jij de kwaliteit van onze werkprocessen?