Spring naar content

Robert – Toezichthouder agrarisch bij ODRA

Het is een specialistische taak: het gaat om het herkennen van de systemen, om ze vervolgens te kunnen beoordelen. Hoe verhoudt de situatie zich tot de wet?

Robert

Robert komt als toezichthouder milieu bij zo’n honderd agrarische bedrijven in de regio over de vloer. Daar onderzoekt hij alle relevante milieuzaken en toetst deze. Robert: “Deze baan geeft me al jaren heel veel voldoening. En vrijheid!”

Voldoen agrarische bedrijven aan de geldende voorschriften? Dát onderzoekt Robert, dag in dag uit. En dat is een heel specialistische taak, want er zijn alleen al honderden soorten huisvestingssystemen – ofwel stallen – voor allerlei soorten dieren. Zo worden voor het houden van pluimvee, varkens en koeien heel verschillende systemen gebruikt. En dan bivakkeren landbouwhuisdieren, van vleeskalveren, melkkoeien tot grootouderdieren, ook weer in allerlei soorten onderkomens mét benodigde systemen. Kort samengevat: zoveel dieren, zoveel soorten verblijven. En dat zijn dan alleen de stallen. Voor biologische bedrijven zijn weer andere regels van toepassing.

Robert controleert ook of de agrariër onderneemt volgens de wet als het gaat om gevaarlijke stoffen, stookinstallaties, uitstoot of geuroverlast. “Inderdaad, het is een specialistische taak”, bevestigt de expert. “Want het gaat allereerst om het herkennen van de systemen, om ze vervolgens te kunnen beoordelen. Want hoe verhoudt de situatie zich tot de wet? Daarnaast hebben we een adviserende, voorlichtende en signalerende taak. Ook kunnen controles soms tot strafrechtelijke procedures leiden.”

Maar Robert vindt het heerlijk. Hij doet niets liever. Allereerst deelt hij volledig zelf zijn tijd in, van bedrijfsbezoeken tot het maken van rapportages. Daarnaast is hij onderdeel van een landelijke klankbordgroep die het ministerie adviseert. Hij is mentor van jonge starters die het vak willen leren. En spart graag met zijn gezellige team. “Dit alles houdt mij scherp.”

Vrijheid

Robert houdt van de vrijheid die zijn vak hem geeft, van het onderweg zijn, van kijken in zoveel bedrijven én… het contact met ondernemers, dat ook dagelijks verschilt. “De ene keer is een boer van 78 jaar oud met twintig koeien je gesprekspartner. Het volgende moment sta je in Burgers’ Bush.” Lachend: “Dan schuift er ineens een rots opzij, zodat je in de volgende ruimte een hypermodern systeem kunt beoordelen.”

Bekijk meer ervaringen

Lees meer ervaringen

John – Vergunningverlener bij ODRN

John werkt als vergunningverlener milieu voor de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). “Elke vergunningsaanvraag is een ingewikkelde puzzel, dat vind ik leuk aan mijn werk.”

Hilde – Senior vergunningverlener Bouw bij ODR

Hilde toetst voor vier gemeenten de bouwaanvragen voor monumenten aan wet- en regelgeving. Want past de aanvraag in het bestemmingsplan?

Angelique – Juridisch medewerker bij ODA

Angelique werkte tien jaar als toezichthouder milieu toen ze besloot om een juridische koers te varen. Inmiddels werkt ze sinds drie jaar als juridisch medewerker milieu bij Omgevingsdienst Achterhoek.

Actuele vacatures

Ben jij een enthousiaste en gedreven verbinder met ruime ervaring in VTH-processen en het aansturen van een team? Wil je een essentiële rol spelen in het waarborgen van een schone, veilige en duurzame leefomgeving? Solliciteer dan nu op onze vacature Manager VTH.

  • Ede

  • HBO, WO

  • 32-36 uur

Wij zoeken een communicatief sterke, initiatiefrijke en gestructureerde projectleider. Jij hebt affiniteit met de werkzaamheden van de Omgevingsdiensten en wil je inzetten voor een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving.

  • Arnhem

  • HBO, WO

  • 36 uur

Vanuit je rol als Juridisch Adviseur Handhaving houd je je bezig met de bestuursrechtelijke handhaving rond bouw-, bestemmingsplan- en milieuregelgeving (Omgevingswet).

  • Ede

  • HBO

  • 24-36 uur