Spring naar content

Robert – Toezichthouder agrarisch bij ODRA

Het is een specialistische taak: het gaat om het herkennen van de systemen, om ze vervolgens te kunnen beoordelen. Hoe verhoudt de situatie zich tot de wet?

Robert

Robert komt als toezichthouder milieu bij zo’n honderd agrarische bedrijven in de regio over de vloer. Daar onderzoekt hij alle relevante milieuzaken en toetst deze. Robert: “Deze baan geeft me al jaren heel veel voldoening. En vrijheid!”

Voldoen agrarische bedrijven aan de geldende voorschriften? Dát onderzoekt Robert, dag in dag uit. En dat is een heel specialistische taak, want er zijn alleen al honderden soorten huisvestingssystemen – ofwel stallen – voor allerlei soorten dieren. Zo worden voor het houden van pluimvee, varkens en koeien heel verschillende systemen gebruikt. En dan bivakkeren landbouwhuisdieren, van vleeskalveren, melkkoeien tot grootouderdieren, ook weer in allerlei soorten onderkomens mét benodigde systemen. Kort samengevat: zoveel dieren, zoveel soorten verblijven. En dat zijn dan alleen de stallen. Voor biologische bedrijven zijn weer andere regels van toepassing.

Robert controleert ook of de agrariër onderneemt volgens de wet als het gaat om gevaarlijke stoffen, stookinstallaties, uitstoot of geuroverlast. “Inderdaad, het is een specialistische taak”, bevestigt de expert. “Want het gaat allereerst om het herkennen van de systemen, om ze vervolgens te kunnen beoordelen. Want hoe verhoudt de situatie zich tot de wet? Daarnaast hebben we een adviserende, voorlichtende en signalerende taak. Ook kunnen controles soms tot strafrechtelijke procedures leiden.”

Maar Robert vindt het heerlijk. Hij doet niets liever. Allereerst deelt hij volledig zelf zijn tijd in, van bedrijfsbezoeken tot het maken van rapportages. Daarnaast is hij onderdeel van een landelijke klankbordgroep die het ministerie adviseert. Hij is mentor van jonge starters die het vak willen leren. En spart graag met zijn gezellige team. “Dit alles houdt mij scherp.”

Vrijheid

Robert houdt van de vrijheid die zijn vak hem geeft, van het onderweg zijn, van kijken in zoveel bedrijven én… het contact met ondernemers, dat ook dagelijks verschilt. “De ene keer is een boer van 78 jaar oud met twintig koeien je gesprekspartner. Het volgende moment sta je in Burgers Bush.” Lachend: “Dan schuift er ineens een rots opzij, zodat je in de volgende ruimte een hypermodern systeem kunt beoordelen.”

Bekijk meer ervaringen

Robert – Toezichthouder agrarisch bij ODRA

Robert komt als toezichthouder milieu bij zo’n honderd agrarische bedrijven in de regio over de vloer. Daar onderzoekt hij alle relevante milieuzaken en toetst deze.

Camilla – Vergunningverlener milieu bij ODNV

Camilla is vergunningverlener milieu. Ze vindt haar werk dynamisch en heel afwisselend. “Voortdurend heb ik te maken met nieuwe onderwerpen, verschillende soorten mensen en verrassende materie.”

Wim – Vergunningverlener milieu en projectleider bij ODA

Wim is al járen vergunningverlener milieu bij Omgevingsdienst Achterhoek. Sinds kort is daar ook de functie van projectleider bijgekomen. “Dit werk biedt mij de dagelijkse uitdaging en afwisseling die ik nodig heb!”

Actuele vacatures

HRM advies van A tot Z: jij zorgt dat de basis op orde is en bent een stevige gesprekspartner voor managers. Deze vacature van HRM-adviseur (24-32 uur) bij OVIJ is jouw volgende stap als je onder andere uitvoerend en strategisch bezig wil zijn.

  • Apeldoorn

  • HBO

  • 24-32 uur

Jij houdt van afwisseling én durft het gesprek aan te gaan met ondernemers en inwoners. Heb je hart voor het milieu en wil je het vak leren of hierin verder groeien? Werk mee aan het beschermen van de leefomgeving en solliciteer!

  • Ede

  • HBO, MBO

  • 32-36 uur

Jij bent onze adviseur informatiebeheer en een echte specialist. Je vindt het fijn dat je de vrijheid krijgt om zelf invulling te geven aan die functie. Het ene moment denk je met collega’s mee over hoe zij hun informatie het beste kunnen opslaan. Het andere moment maak je een werkinstructie of duik je in de nieuwe wetgeving. Zo draag jij samen met je collega’s bij aan een fijne, veilige en duurzame leefomgeving in regio Rivierenland.

  • Tiel

  • HBO, WO

  • 32-36 uur