Spring naar content

Robert – Toezichthouder agrarisch bij ODRA

Het is een specialistische taak: het gaat om het herkennen van de systemen, om ze vervolgens te kunnen beoordelen. Hoe verhoudt de situatie zich tot de wet?

Robert

Robert komt als toezichthouder milieu bij zo’n honderd agrarische bedrijven in de regio over de vloer. Daar onderzoekt hij alle relevante milieuzaken en toetst deze. Robert: “Deze baan geeft me al jaren heel veel voldoening. En vrijheid!”

Voldoen agrarische bedrijven aan de geldende voorschriften? Dát onderzoekt Robert, dag in dag uit. En dat is een heel specialistische taak, want er zijn alleen al honderden soorten huisvestingssystemen – ofwel stallen – voor allerlei soorten dieren. Zo worden voor het houden van pluimvee, varkens en koeien heel verschillende systemen gebruikt. En dan bivakkeren landbouwhuisdieren, van vleeskalveren, melkkoeien tot grootouderdieren, ook weer in allerlei soorten onderkomens mét benodigde systemen. Kort samengevat: zoveel dieren, zoveel soorten verblijven. En dat zijn dan alleen de stallen. Voor biologische bedrijven zijn weer andere regels van toepassing.

Robert controleert ook of de agrariër onderneemt volgens de wet als het gaat om gevaarlijke stoffen, stookinstallaties, uitstoot of geuroverlast. “Inderdaad, het is een specialistische taak”, bevestigt de expert. “Want het gaat allereerst om het herkennen van de systemen, om ze vervolgens te kunnen beoordelen. Want hoe verhoudt de situatie zich tot de wet? Daarnaast hebben we een adviserende, voorlichtende en signalerende taak. Ook kunnen controles soms tot strafrechtelijke procedures leiden.”

Maar Robert vindt het heerlijk. Hij doet niets liever. Allereerst deelt hij volledig zelf zijn tijd in, van bedrijfsbezoeken tot het maken van rapportages. Daarnaast is hij onderdeel van een landelijke klankbordgroep die het ministerie adviseert. Hij is mentor van jonge starters die het vak willen leren. En spart graag met zijn gezellige team. “Dit alles houdt mij scherp.”

Vrijheid

Robert houdt van de vrijheid die zijn vak hem geeft, van het onderweg zijn, van kijken in zoveel bedrijven én… het contact met ondernemers, dat ook dagelijks verschilt. “De ene keer is een boer van 78 jaar oud met twintig koeien je gesprekspartner. Het volgende moment sta je in Burgers’ Bush.” Lachend: “Dan schuift er ineens een rots opzij, zodat je in de volgende ruimte een hypermodern systeem kunt beoordelen.”

Bekijk meer ervaringen

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Angelique – Juridisch medewerker bij ODA

Angelique werkte tien jaar als toezichthouder milieu toen ze besloot om een juridische koers te varen. Inmiddels werkt ze sinds drie jaar als juridisch medewerker milieu bij Omgevingsdienst Achterhoek.

Robert – Toezichthouder agrarisch bij ODRA

Robert komt als toezichthouder milieu bij zo’n honderd agrarische bedrijven in de regio over de vloer. Daar onderzoekt hij alle relevante milieuzaken en toetst deze.

Actuele vacatures

Heb jij zin om je tanden te zetten in de vergunningaanvragen voor onze fysieke leefomgeving? Solliciteer dan direct via de sollicitatiebutton van Werken in Gelderland.

  • Harderwijk

  • HBO

  • 32-36 uur

Als Business en Projectcontroller ondersteun je onze organisatie en de collega’s op gebied van financiën, administratie en control. Je onderzoekt en vertaalt de behoefte naar bruikbare adviezen, informatie en inzichten.

  • Arnhem

  • HBO

  • 36 uur

Bij ODR zet jij je samen met ruim 200 andere collega’s in voor een prettige, veilige en duurzame leefomgeving in regio Rivierenland. Dit doen we voor en samen met 8 gemeenten in de regio en de provincie. Dat doen we door vergunningverlening, toezicht en handhaving bij ondernemers, organisaties en inwoners. Maar we doen meer. We hebben veel kennis in huis en delen deze graag. Zo adviseren we de gemeenten en andere partijen o.a. over de leefomgeving, bouw, milieu, energie, archeologie, bodem, lucht en natuur. Ook houden we voor heel Gelderland toezicht op de afval- en grondstoffen ketens om milieucriminaliteit te voorkomen. We zijn een open en naar buitengerichte organisatie en zijn graag van meerwaarde.

  • Tiel

  • HBO

  • 30-32, 32, 32-36, 36 uur