Spring naar content

Gunnar – Toezichthouder en handhaver bij ODVeluwe

Alles draait om contact maken. Ik zie mijn werk voornamelijk als mensenwerk. Hoe kan ik iemand motiveren om te veranderen?

Gunnar

Toezichthouder en handhaver zijn: het draait om zoveel meer dan controles uitvoeren en onderzoeken of een bedrijf aan de eisen voldoet. Volgens Gunnar is fingerspitzengefühl nodig. “Het gaat om aanvoelen en je kunnen plaatsen. Want, gebeurt er wat wordt gezegd?”

“Als toezichthouder en handhaver ben ik de schakel tussen de burger en het bedrijf”, verklaart Gunnar. In een notendop? “Bij mij wordt aangeklopt als het stinkt, als het geluid maakt of als er te veel licht is. En natuurlijk gaan wij ook op eigen initiatief op bedrijfsbezoek. Vaak op afspraak. En soms komen we als ‘verrassing’.”

Volgens Gunnar moet je in dit vak niet bang zijn om op zoek te gaan naar antwoorden. Ook moet je een standpunt durven innemen. Hoe dat zit, legt hij graag uit. “Bedrijven willen over het algemeen geld verdienen. Voor velen is milieuregelgeving een sluitpost. Daarom worden soms de randen van het toelaatbare opgezocht. Waar is het nog een grijs gebied? Wat mag wel, en wanneer mag iets niet?”

Zwartwit

“Toch is het minder zwartwit dan je misschien denkt. Natuurlijk zijn daar de wetboeken, je moet de regels toepassen. Maar waar het óók om draait: je moet kunnen ‘lezen’ wat er gebeurt. Wat ik daarmee bedoel? Bij elk bedrijfsbezoek draait het om voorbereiding en inzicht. Wat is de achtergrond en geschiedenis van een bedrijf en voor welke uitdagingen staat het nu?”

Contact maken

“Uiteindelijk moet elk bedrijf voldoen aan de milieunorm. Links- of rechtsom. Toch loop ik niet met een bonnenboekje rond. Alles draait om contact maken. Ik zie mijn werk voornamelijk als mensenwerk. Hoe kan ik iemand motiveren om te veranderen? Die uitdaging vind ik het mooist aan mijn vak.”

“En voeg daarbij de afwisseling. De ene dag zie ik de passie van die ene keuterboer, met liefde voor zijn dieren. De volgende dag sta ik in een honderd jaar oude hal, waar gigantische machines staan te stomen. Waar ik door mijn oogharen heen generaties zie buffelen, en intussen met de directeur een mooi gesprek voer over energiezuinigheid.”

Bekijk meer ervaringen

Lees meer ervaringen

Margriet – Adviseur Archeologie bij ODR

“Er zijn zo veel mooie verhalen op te halen uit het verleden.” Als Adviseur Archeologie adviseert Margriet bij ruimtelijke plannen en vergunningaanvragen over het onderdeel archeologie.

Pauline – Adviseur Ecologie bij ODVeluwe

Al van jongs af aan was ze altijd met buiten bezig; weidevogels bekijken in de polder, scouting. Nu is de natuur haar werkveld. “De Veluwe is een gebied waar genoeg te ontdekken en te zien is. Mooi dat ik dit gebied mag helpen beschermen.”

Ellis – Administratief medewerker bij ODA

Goed kunnen plannen, zorgvuldig werken, vriendelijk en geduldig zijn, goed overzicht kunnen houden. Het zijn essentiële eigenschappen voor een administratief medewerker. Ellis doet dit werk sinds 2017 met veel plezier.

Actuele vacatures

Elke melding of vergunningsaanvraag is bij jou als Senior Vergunningverlener Milieu in deskundige handen. Je duikt in de aanvragen om vervolgens met een helder antwoord te komen. Zo lever jij een belangrijke bijdrage aan onze leefomgeving.

  • Apeldoorn, Harderwijk

  • HBO

  • 36 uur

Bijna of net klaar met je studie? Word trainee bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen

  • Nijmegen

  • HBO

  • 36 uur

Omgevingsdienst Veluwe is op zoek naar een gedreven en ervaren ICT-regisseur. Heb jij een sterke achtergrond in het leiden van ICT-projecten binnen een overheidsomgeving en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Lees dan verder!

  • Apeldoorn, Harderwijk

  • HBO

  • 36 uur