Spring naar content

Gunnar – Toezichthouder en handhaver bij ODVeluwe

Alles draait om contact maken. Ik zie mijn werk voornamelijk als mensenwerk. Hoe kan ik iemand motiveren om te veranderen?

Gunnar

Toezichthouder en handhaver zijn: het draait om zoveel meer dan controles uitvoeren en onderzoeken of een bedrijf aan de eisen voldoet. Volgens Gunnar is fingerspitzengefühl nodig. “Het gaat om aanvoelen en je kunnen plaatsen. Want, gebeurt er wat wordt gezegd?”

“Als toezichthouder en handhaver ben ik de schakel tussen de burger en het bedrijf”, verklaart Gunnar. In een notendop? “Bij mij wordt aangeklopt als het stinkt, als het geluid maakt of als er te veel licht is. En natuurlijk gaan wij ook op eigen initiatief op bedrijfsbezoek. Vaak op afspraak. En soms komen we als ‘verrassing’.”

Volgens Gunnar moet je in dit vak niet bang zijn om op zoek te gaan naar antwoorden. Ook moet je een standpunt durven innemen. Hoe dat zit, legt hij graag uit. “Bedrijven willen over het algemeen geld verdienen. Voor velen is milieuregelgeving een sluitpost. Daarom worden soms de randen van het toelaatbare opgezocht. Waar is het nog een grijs gebied? Wat mag wel, en wanneer mag iets niet?”

Zwartwit

“Toch is het minder zwartwit dan je misschien denkt. Natuurlijk zijn daar de wetboeken, je moet de regels toepassen. Maar waar het óók om draait: je moet kunnen ‘lezen’ wat er gebeurt. Wat ik daarmee bedoel? Bij elk bedrijfsbezoek draait het om voorbereiding en inzicht. Wat is de achtergrond en geschiedenis van een bedrijf en voor welke uitdagingen staat het nu?”

Contact maken

“Uiteindelijk moet elk bedrijf voldoen aan de milieunorm. Links- of rechtsom. Toch loop ik niet met een bonnenboekje rond. Alles draait om contact maken. Ik zie mijn werk voornamelijk als mensenwerk. Hoe kan ik iemand motiveren om te veranderen? Die uitdaging vind ik het mooist aan mijn vak.”

“En voeg daarbij de afwisseling. De ene dag zie ik de passie van die ene keuterboer, met liefde voor zijn dieren. De volgende dag sta ik in een honderd jaar oude hal, waar gigantische machines staan te stomen. Waar ik door mijn oogharen heen generaties zie buffelen, en intussen met de directeur een mooi gesprek voer over energiezuinigheid.”

Bekijk meer ervaringen

Lees meer ervaringen

Ellis – Administratief medewerker bij ODA

Goed kunnen plannen, zorgvuldig werken, vriendelijk en geduldig zijn, goed overzicht kunnen houden. Het zijn essentiële eigenschappen voor een administratief medewerker. Ellis doet dit werk sinds 2017 met veel plezier.

John – Boa en toezichthouder bij ODVeluwe

Allerlei verdachte zaken opsporen op het gebied van milieuovertredingen. Dat is in een notendop waar buitengewoon opsporingsambtenaar John zich dagelijks mee bezighoudt. Dit doet hij naast zijn werk als toezichthouder.

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Actuele vacatures

Ben jij een enthousiaste en gedreven verbinder met ruime ervaring in VTH-processen en het aansturen van een team? Wil je een essentiële rol spelen in het waarborgen van een schone, veilige en duurzame leefomgeving? Solliciteer dan nu op onze vacature Manager VTH.

  • Ede

  • HBO, WO

  • 32-36 uur

Wij zoeken een communicatief sterke, initiatiefrijke en gestructureerde projectleider. Jij hebt affiniteit met de werkzaamheden van de Omgevingsdiensten en wil je inzetten voor een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving.

  • Arnhem

  • HBO, WO

  • 36 uur

Vanuit je rol als Juridisch Adviseur Handhaving houd je je bezig met de bestuursrechtelijke handhaving rond bouw-, bestemmingsplan- en milieuregelgeving (Omgevingswet).

  • Ede

  • HBO

  • 24-36 uur