Spring naar content

Margriet – Adviseur Archeologie bij ODR

Er zijn zo veel mooie verhalen op te halen uit het verleden.

Margriet

Een spannend vakgebied. En dat in een regio waar heel veel historie in de grond zit, afkomstig van de Steentijd tot aan nu. Als Adviseur Archeologie bij ODR adviseert Margriet bij ruimtelijke plannen en vergunningaanvragen voor onder meer woningbouwprojecten. Hierbij beoordeelt ze of er voldoende rekening is gehouden met archeologie en of er archeologisch onderzoek nodig is.

Toen ze op haar vijftiende een parfumflesje mocht vasthouden dat net bij een opgraving uit de grond was gehaald, was Margriet verkocht. “Het is wel heel gaaf dat je zoiets terugvindt en het dan als eerste mag vasthouden.” Na een studie archeologie en veldwerkervaring als archeoloog, werkt ze sinds 2019 bij de omgevingsdienst als adviseur. Archeologie is allesbehalve saai en duf. “Er zijn zo veel mooie verhalen op te halen uit het verleden.”

Kaarten

Bij vergunningaanvragen wordt zij door haar collega’s gevraagd om advies uit te brengen over het onderdeel archeologie. Maar hoe weet je waar eventueel iets in de grond zou kunnen zitten? “Voor alle gemeenten in de regio Rivierenland zijn archeologische beleidskaarten opgesteld. Hier zijn zones op aangegeven met mogelijke archeologische vindplaatsen. Deze kaarten bekijk ik, maar ook de archeologische verwachtingskaarten om te zien hoe de ondergrond is opgebouwd. Daarnaast zijn er ook nog historische kaarten, waarop je bijvoorbeeld kunt zien dat op een bepaalde plek ooit bijvoorbeeld een historisch klooster of een ander oud gebouw stond.” 

Beoordelen

Door de informatie van verschillende data met elkaar te combineren, samen met informatie uit eerdere archeologische onderzoeken en bevindingen van archeologische amateurverenigingen, kan Margriet aangeven of er archeologisch onderzoek nodig is of niet. Als blijkt dat er archeologisch onderzoek gedaan moet worden, dan beoordeelt Margriet de archeologische rapportages die hiervoor moeten worden opgesteld. De expertise van Margriet wordt niet alleen gevraagd bij vergunningaanvragen maar bij sommige gemeenten ook bij ruimtelijke plannen. “Dan kijk ik aan de voorkant al mee.”

Helder advies

Maar aan welke eigenschappen moet je voldoen als je aan de slag wilt als Adviseur Archeologie? “Het is belangrijk dat je klantvriendelijk bent. Je hebt namelijk elke dag contact met onder meer vergunningaanvragers, ondernemers, erfgoedambtenaren en archeologische uitvoerders. Verder moet je ook op heldere wijze je advies uit kunnen brengen. En samenwerken is belangrijk!” besluit Margriet. 

Lees meer ervaringen

Margriet – Adviseur Archeologie bij ODR

“Er zijn zo veel mooie verhalen op te halen uit het verleden.” Als Adviseur Archeologie adviseert Margriet bij ruimtelijke plannen en vergunningaanvragen over het onderdeel archeologie.

Pauline – Adviseur Ecologie bij ODVeluwe

Al van jongs af aan was ze altijd met buiten bezig; weidevogels bekijken in de polder, scouting. Nu is de natuur haar werkveld. “De Veluwe is een gebied waar genoeg te ontdekken en te zien is. Mooi dat ik dit gebied mag helpen beschermen.”

Ellis – Administratief medewerker bij ODA

Goed kunnen plannen, zorgvuldig werken, vriendelijk en geduldig zijn, goed overzicht kunnen houden. Het zijn essentiële eigenschappen voor een administratief medewerker. Ellis doet dit werk sinds 2017 met veel plezier.

Actuele vacatures

Elke melding of vergunningsaanvraag is bij jou als Senior Vergunningverlener Milieu in deskundige handen. Je duikt in de aanvragen om vervolgens met een helder antwoord te komen. Zo lever jij een belangrijke bijdrage aan onze leefomgeving.

  • Apeldoorn, Harderwijk

  • HBO

  • 36 uur

Bijna of net klaar met je studie? Word trainee bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen

  • Nijmegen

  • HBO

  • 36 uur

Omgevingsdienst Veluwe is op zoek naar een gedreven en ervaren ICT-regisseur. Heb jij een sterke achtergrond in het leiden van ICT-projecten binnen een overheidsomgeving en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Lees dan verder!

  • Apeldoorn, Harderwijk

  • HBO

  • 36 uur