Margriet – Adviseur Archeologie bij ODR
Er zijn zo veel mooie verhalen op te halen uit het verleden.
Margriet
Een spannend vakgebied. En dat in een regio waar heel veel historie in de grond zit, afkomstig van de Steentijd tot aan nu. Als Adviseur Archeologie bij ODR adviseert Margriet bij ruimtelijke plannen en vergunningaanvragen voor onder meer woningbouwprojecten. Hierbij beoordeelt ze of er voldoende rekening is gehouden met archeologie en of er archeologisch onderzoek nodig is.
Toen ze op haar vijftiende een parfumflesje mocht vasthouden dat net bij een opgraving uit de grond was gehaald, was Margriet verkocht. “Het is wel heel gaaf dat je zoiets terugvindt en het dan als eerste mag vasthouden.” Na een studie archeologie en veldwerkervaring als archeoloog, werkt ze sinds 2019 bij de omgevingsdienst als adviseur. Archeologie is allesbehalve saai en duf. “Er zijn zo veel mooie verhalen op te halen uit het verleden.”
Kaarten
Bij vergunningaanvragen wordt zij door haar collega’s gevraagd om advies uit te brengen over het onderdeel archeologie. Maar hoe weet je waar eventueel iets in de grond zou kunnen zitten? “Voor alle gemeenten in de regio Rivierenland zijn archeologische beleidskaarten opgesteld. Hier zijn zones op aangegeven met mogelijke archeologische vindplaatsen. Deze kaarten bekijk ik, maar ook de archeologische verwachtingskaarten om te zien hoe de ondergrond is opgebouwd. Daarnaast zijn er ook nog historische kaarten, waarop je bijvoorbeeld kunt zien dat op een bepaalde plek ooit bijvoorbeeld een historisch klooster of een ander oud gebouw stond.”
Beoordelen
Door de informatie van verschillende data met elkaar te combineren, samen met informatie uit eerdere archeologische onderzoeken en bevindingen van archeologische amateurverenigingen, kan Margriet aangeven of er archeologisch onderzoek nodig is of niet. Als blijkt dat er archeologisch onderzoek gedaan moet worden, dan beoordeelt Margriet de archeologische rapportages die hiervoor moeten worden opgesteld. De expertise van Margriet wordt niet alleen gevraagd bij vergunningaanvragen maar bij sommige gemeenten ook bij ruimtelijke plannen. “Dan kijk ik aan de voorkant al mee.”
Helder advies
Maar aan welke eigenschappen moet je voldoen als je aan de slag wilt als Adviseur Archeologie? “Het is belangrijk dat je klantvriendelijk bent. Je hebt namelijk elke dag contact met onder meer vergunningaanvragers, ondernemers, erfgoedambtenaren en archeologische uitvoerders. Verder moet je ook op heldere wijze je advies uit kunnen brengen. En samenwerken is belangrijk!” besluit Margriet.
Lees meer ervaringen
Bart – Adviseur Ruimte en Milieu bij ODA
Margriet – Adviseur Archeologie bij ODR
Pauline – Adviseur Ecologie bij ODVeluwe
Actuele vacatures
Wij zijn op zoek naar een Senior Vergunningverlener Milieu die besluitvaardig is en een goed analytisch vermogen heeft.
-
Arnhem
-
HBO
-
36 uur
Vergunningaanvragen en meldingen beoordelen, toezichthouders en vergunningverleners adviseren en ontwikkelingen op het gebied van lucht, stikstof en geur analyseren. Wat jouw werk uniek maakt is dat je dit doet voor complexe bedrijven in Gelderland en Overijssel. Denk aan een papierfabriek, afvalverbrander of een chemische fabriek. Bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Er wacht een interessant werkgebied op je!
-
Nijmegen
-
HBO
-
32-36 uur
Heb jij de schoolbanken net verlaten of ben je toe aan een carièrreswitch? Kijk dan eens naar de mooie kanten van het vak bouwtoezicht bij de ODRA! In ons team Toezicht Bouw en Leefomgeving is ruimte voor een leergierige startende Toezichthouder. Wanneer jij op zoek bent naar een uitdagende en dynamische werkomgeving, op diverse niveaus gevraagd én ongevraagd advies durft te geven en oog hebt voor een veilige en duurzame leefomgeving nodigen wij jou uit om verder te lezen
-
Arnhem
-
MBO
-
36 uur