Spring naar content

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

Het werk is heel afwisselend en zelfstandig. Je plant zelf, bereidt bedrijfsbezoeken voor, controleert en maakt rapportages.

Kyara

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Kyara heeft inmiddels haar diploma op zak voor de studie organische chemie. Tijdens deze studie heeft ze stage gelopen bij een aantal chemische bedrijven, en onderzocht ze recycle-methodes; het vervangen van plastics door natuurlijke stoffen, dat soort werk. De theorie vindt ze leuk, de praktijk minder, zo blijkt. Dan is er die dag dat de brandweer én omgevingsdienst een controle uitvoeren op haar stageplek. Het bedrijf is hierop voorbereid. Vandaar dat de stagiaires worden bevraagd.

Gevaarlijke stoffen

Kyara heeft al snel een klik met de toezichthouder. “Hoe ga je om met gevaarlijke stoffen, hoe classificeer je je afval, hoe worden gevaarlijke stoffen opgeslagen en gaan hierbij dingen nu anders dan normaal?” Dat soort vragen krijgt ze. “Door de vragen kwamen er drie werelden samen”, zegt Kyara. “Die van de chemische industrie, van veiligheid en recht.” Want ook recht heeft haar interesse, opgedaan tijdens een minor. “Ik ervaarde dat wetgeving in de praktijk werd getoetst en dát over mijn geliefde onderwerp ‘gevaarlijke stoffen’! Ook de menskant komt aan bod, zo merkt ze later, als ze de overstap maakt naar de omgevingsdienst, want zoveel indruk maakt de controle dus.

Aan de slag

“Als junior toezichthouder milieu mag ik zelf controles uitvoeren, bijvoorbeeld bij horecabedrijven, pompstations en supermarkten”, verklaart Kyara. Bij complexere bezoeken haakt ze aan bij een collega. “Ik begin bij de basis en hoop op te klimmen. Maar wat is het een mooi vak”, zegt ze, als ze haar werk overdenkt. “Het werk is heel afwisselend en zelfstandig. Je plant zelf, bereidt bedrijfsbezoeken voor, controleert en maakt rapportages.”

Het interessantst vindt ze de gesprekken met ondernemers. “Vaak heb je te maken met bevlogen mensen, wat me inspireert. Natuurlijk vraag ik door, altijd benieuwd naar de achterliggende gedachte. En op kantoor wacht mij dan ons hechte team, waar ik met specialisten zaken kan uitdiepen. Dit is heel leerzaam. In dit vak blijf je leren!”

Bekijk meer ervaringen

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Gunnar – Toezichthouder en handhaver bij OVIJ

Toezichthouder en handhaver zijn: het draait om zoveel meer dan controles uitvoeren en onderzoeken of een bedrijf aan de eisen voldoet. Volgens Gunnar is fingerspitzengefühl nodig. “Het gaat om aanvoelen en je kunnen plaatsen. Want, gebeurt er wat wordt gezegd?

Robert – Toezichthouder agrarisch bij ODRA

Robert komt als toezichthouder milieu bij zo’n honderd agrarische bedrijven in de regio over de vloer. Daar onderzoekt hij alle relevante milieuzaken en toetst deze.

Actuele vacatures

Omgevingsdienst Regio Arnhem zoekt voor de afdeling Advies Toetsing en Bouw een Front Office Medewerkers.

  • Arnhem

  • MBO

  • 32-36 uur

Zo’n 40 milieuprofessionals aansturen die zich elke dag inzetten voor een schone en veilige Achterhoek: ben jij de inspirerende leidinggevende die we zoeken?

  • Hengelo (GLD)

  • HBO, WO

  • 32-36 uur

Jouw dag is elke dag anders. Het ene moment voer je milieucontroles uit op grondstromen. Het volgende moment beoordeel je samen met juridische handhavers complexe handhavingsbesluiten. En dan weer coach je andere bodemtoezichthouders in je team en deel je jouw kennis met hen. Zo draag jij bij aan een prettige, veilige en duurzame leefomgeving in Rivierenland.  

  • Tiel

  • HBO

  • 32-36 uur