Spring naar content

John – Vergunningverlener bij ODRN

Door bedrijven te houden aan wet- en regelgeving draag ik bij aan een gezondere leefomgeving. Dat boeit mij, elke dag weer.

John

John werkt als vergunningverlener milieu voor de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). “Elke vergunningsaanvraag is een ingewikkelde puzzel, dat vind ik leuk aan mijn werk.”

En wat een gepuzzel is het. Want klopt alle aangeleverde informatie? Ontbreekt er misschien iets? Welk adviezen van deskundigen zijn nodig? Om vervolgens het raster van de wet over de aanvraag heen te leggen. John: “Het is de combinatie van het doorgronden van technische en juridische aspecten, en die vertalen naar een leesbare en handhaafbare vergunning.”

John werkt sinds 2013 voor de ODRN en behandelt sindsdien meldingen en vergunningsaanvragen van voornamelijk gemeentelijke bedrijven in de provincie Gelderland. Dat doet hij samen met nog zeven collega’s. John doorliep hiervoor verschillende studies; mts-milieutechniek, hbo-milieukunde en milieu- en maatschappijwetenschappen aan de universiteit.

Elke werkdag is anders voor John. Hij noemt zijn vak dan ook dynamisch. Want elke zaak en elk type bedrijf verschilt. De ene keer behandelt hij een melding voor een propaantank, een betoncentrale, restaurant of bierbrouwerij, dan weer een vergunningaanvraag voor een slachterij, afvalbedrijf of een mengvoederbedrijf. “Ik blijf me invreten in de materie. Tja, een gezonde nieuwsgierigheid heb je voor dit vak wel nodig”, constateert John.

Helikopter

“Ik onderzoek verschillende milieuaspecten. Want wat is de belasting voor het milieu als het gaat om lucht, bodem, water en geluid? Ook weeg ik de belangen af van zowel het bedrijf als van omwonenden.” Daarbij wisselt per aanvraag het perspectief. Soms kijkt John vanuit helikopterperspectief wat een bedrijf voor de omgeving betekent. Een ander moment zoomt hij volledig in op een machine of een juridisch aspect.

Het mooie van zijn functie vindt John de verschillende rollen die hij heeft. “Ook mijn rol verschilt per fase in de aanvraag. Soms ben ik kennismakelaar, voorlichter of adviseur. Dan weer ben ik projectleider, regievoerder of administrateur. Tja, en dat alles in het jasje van vergunningverlener.”

Bekijk meer ervaringen

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Gunnar – Toezichthouder en handhaver bij OVIJ

Toezichthouder en handhaver zijn: het draait om zoveel meer dan controles uitvoeren en onderzoeken of een bedrijf aan de eisen voldoet. Volgens Gunnar is fingerspitzengefühl nodig. “Het gaat om aanvoelen en je kunnen plaatsen. Want, gebeurt er wat wordt gezegd?”

Robert – Toezichthouder agrarisch bij ODRA

Robert komt als toezichthouder milieu bij zo’n honderd agrarische bedrijven in de regio over de vloer. Daar onderzoekt hij alle relevante milieuzaken en toetst deze.

Actuele vacatures

Voor het team Bedrijfsvoering zijn we op zoek naar een enthousiaste en gedreven senior allround HR medewerker die ons HR team komt versterken!

  • Arnhem

  • HBO

  • 28-32, 30-32, 32 uur

Bij ODR zet jij je samen met ruim 200 andere collega’s in voor een prettige, veilige en duurzame leefomgeving in regio Rivierenland. Dit doen we voor en samen met 8 gemeenten in de regio en de provincie. Dat doen we door vergunningverlening, toezicht en handhaving bij ondernemers, organisaties en inwoners. Maar we doen meer. We hebben veel kennis in huis en delen deze graag. Zo adviseren we de gemeenten en andere partijen o.a. over de leefomgeving, bouw, milieu, energie, archeologie, bodem, lucht en natuur. Ook houden we voor heel Gelderland toezicht op de afval- en grondstoffen ketens om milieucriminaliteit te voorkomen. We zijn een open en naar buitengerichte organisatie en zijn graag van meerwaarde.

  • Tiel

  • HBO

  • 30-32, 32, 32-36, 36 uur

Jij haalt elke dag het beste uit de medewerkers van team Ondersteuning naar boven. Jij geeft hen verantwoordelijkheid en daagt hen uit. Zo geef je samen met hen vorm aan de strategische agenda van de organisatie. Een organisatie die volop in ontwikkeling is en waarin jij een belangrijke schakel bent. Met als belangrijkste doel om te zorgen voor een prettige, veilige en duurzame leefomgeving in regio Rivierenland.

  • Tiel

  • HBO

  • 32-36 uur