Spring naar content

John – Vergunningverlener bij ODRN

Door bedrijven te houden aan wet- en regelgeving draag ik bij aan een gezondere leefomgeving. Dat boeit mij, elke dag weer.

John

John werkt als vergunningverlener milieu voor de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). “Elke vergunningsaanvraag is een ingewikkelde puzzel, dat vind ik leuk aan mijn werk.”

En wat een gepuzzel is het. Want klopt alle aangeleverde informatie? Ontbreekt er misschien iets? Welk adviezen van deskundigen zijn nodig? Om vervolgens het raster van de wet over de aanvraag heen te leggen. John: “Het is de combinatie van het doorgronden van technische en juridische aspecten, en die vertalen naar een leesbare en handhaafbare vergunning.”

John werkt sinds 2013 voor de ODRN en behandelt sindsdien meldingen en vergunningsaanvragen van voornamelijk gemeentelijke bedrijven in de provincie Gelderland. Dat doet hij samen met nog zeven collega’s. John doorliep hiervoor verschillende studies; mts-milieutechniek, hbo-milieukunde en milieu- en maatschappijwetenschappen aan de universiteit.

Elke werkdag is anders voor John. Hij noemt zijn vak dan ook dynamisch. Want elke zaak en elk type bedrijf verschilt. De ene keer behandelt hij een melding voor een propaantank, een betoncentrale, restaurant of bierbrouwerij, dan weer een vergunningaanvraag voor een slachterij, afvalbedrijf of een mengvoederbedrijf. “Ik blijf me invreten in de materie. Tja, een gezonde nieuwsgierigheid heb je voor dit vak wel nodig”, constateert John.

Helikopter

“Ik onderzoek verschillende milieuaspecten. Want wat is de belasting voor het milieu als het gaat om lucht, bodem, water en geluid? Ook weeg ik de belangen af van zowel het bedrijf als van omwonenden.” Daarbij wisselt per aanvraag het perspectief. Soms kijkt John vanuit helikopterperspectief wat een bedrijf voor de omgeving betekent. Een ander moment zoomt hij volledig in op een machine of een juridisch aspect.

Het mooie van zijn functie vindt John de verschillende rollen die hij heeft. “Ook mijn rol verschilt per fase in de aanvraag. Soms ben ik kennismakelaar, voorlichter of adviseur. Dan weer ben ik projectleider, regievoerder of administrateur. Tja, en dat alles in het jasje van vergunningverlener.”

Bekijk meer ervaringen

Lees meer ervaringen

Ellis – Administratief medewerker bij ODA

Goed kunnen plannen, zorgvuldig werken, vriendelijk en geduldig zijn, goed overzicht kunnen houden. Het zijn essentiële eigenschappen voor een administratief medewerker. Ellis doet dit werk sinds 2017 met veel plezier.

John – Boa en toezichthouder bij ODVeluwe

Allerlei verdachte zaken opsporen op het gebied van milieuovertredingen. Dat is in een notendop waar buitengewoon opsporingsambtenaar John zich dagelijks mee bezighoudt. Dit doet hij naast zijn werk als toezichthouder.

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Actuele vacatures

Ben jij een enthousiaste en gedreven verbinder met ruime ervaring in VTH-processen en het aansturen van een team? Wil je een essentiële rol spelen in het waarborgen van een schone, veilige en duurzame leefomgeving? Solliciteer dan nu op onze vacature Manager VTH.

  • Ede

  • HBO, WO

  • 32-36 uur

Wij zoeken een communicatief sterke, initiatiefrijke en gestructureerde projectleider. Jij hebt affiniteit met de werkzaamheden van de Omgevingsdiensten en wil je inzetten voor een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving.

  • Arnhem

  • HBO, WO

  • 36 uur

Vanuit je rol als Juridisch Adviseur Handhaving houd je je bezig met de bestuursrechtelijke handhaving rond bouw-, bestemmingsplan- en milieuregelgeving (Omgevingswet).

  • Ede

  • HBO

  • 24-36 uur