Spring naar content

John – Boa en toezichthouder bij ODVeluwe

Het mooiste compliment is als iemand zegt ‘dank je wel’, terwijl die persoon net daarvoor een boete van me heeft gekregen. 

John

Allerlei verdachte zaken opsporen op het gebied van milieuovertredingen. Dat is in een notendop waar buitengewoon opsporingsambtenaar John zich dagelijks mee bezighoudt. Dit doet hij naast zijn werk als toezichthouder.  

John weet van tevoren nooit wat een werkdag hem gaat brengen. “In dit werk moet je snel kunnen schakelen. Je kunt nog zo goed voorbereid ergens naartoe gaan, maar ter plekke kan de situatie heel anders zijn. Het gedrag van mensen met wie je in gesprek gaat kan zo veranderen. En dat snap ik ook wel, want ik vertel mensen wat ze niet goed doen en wat anders moet.”  

Overtredingen

Als John in zijn rol als boa een bedrijf bezoekt, is dat omdat hij zelf op een mogelijke milieuovertreding is gestuit. Een aangifte van een collega-toezichthouder kan ook aanleiding zijn om op onderzoek uit te gaan. Het kan ook zo maar zijn dat hij in eerste instantie als toezichthouder ergens binnenstapt, maar gaandeweg het gesprek zijn toezichthouderspas omdraait en zijn legitimatiebewijs buitengewoon opsporingsambtenaar toont. “Dit doe ik alleen als de overtreder niet bereid is om zijn overtreding op te heffen. Of als de impact op het milieu zeer dreigend of onomkeerbaar is en richting het calculerend gedrag gaat of als het crimineel gedrag is.” 

Dikke huid

Het hebben van een dikke huid is voor een boa een vereiste. “Je moet wel kunnen incasseren en vooral niet persoonlijk opvatten hoe mensen richting jou reageren. De reactie is vaak tegen de organisatie die je vertegenwoordigt. En geloof me, niemand vindt het leuk om te horen dat ze verplicht zijn om iets te doen of juist te laten.”

Prachtig vak

“Maar boa zijn binnen een omgevingsdienst is gewoon een prachtig vak. Je moet houden van juridische vraagstukken en goed kunnen schakelen van bestuurs- naar strafrecht. Het mooiste compliment is als iemand zegt ‘dank je wel’, terwijl die persoon net daarvoor een boete van me heeft gekregen. Het gaat om de uitleg waarom iets strafbaar is en niet dát het strafbaar is,” besluit John.

Lees meer ervaringen

Ellis – Administratief medewerker bij ODA

Goed kunnen plannen, zorgvuldig werken, vriendelijk en geduldig zijn, goed overzicht kunnen houden. Het zijn essentiële eigenschappen voor een administratief medewerker. Ellis doet dit werk sinds 2017 met veel plezier.

John – Boa en toezichthouder bij ODVeluwe

Allerlei verdachte zaken opsporen op het gebied van milieuovertredingen. Dat is in een notendop waar buitengewoon opsporingsambtenaar John zich dagelijks mee bezighoudt. Dit doet hij naast zijn werk als toezichthouder.

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Actuele vacatures

Ben jij een enthousiaste en gedreven verbinder met ruime ervaring in VTH-processen en het aansturen van een team? Wil je een essentiële rol spelen in het waarborgen van een schone, veilige en duurzame leefomgeving? Solliciteer dan nu op onze vacature Manager VTH.

  • Ede

  • HBO, WO

  • 32-36 uur

Wij zoeken een communicatief sterke, initiatiefrijke en gestructureerde projectleider. Jij hebt affiniteit met de werkzaamheden van de Omgevingsdiensten en wil je inzetten voor een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving.

  • Arnhem

  • HBO, WO

  • 36 uur

Vanuit je rol als Juridisch Adviseur Handhaving houd je je bezig met de bestuursrechtelijke handhaving rond bouw-, bestemmingsplan- en milieuregelgeving (Omgevingswet).

  • Ede

  • HBO

  • 24-36 uur