Spring naar content

Angelique – Juridisch medewerker bij ODA

Het fascinerendst in mijn werk vind ik het contact met mensen. Krijgt de tegenpartij door mijn uitleg begrip voor de zaak en neemt hij maatregelen?

Angelique

Angelique werkte tien jaar als toezichthouder milieu voor de omgevingsdienst, toen ze besloot om een juridische koers te varen. Inmiddels werkt ze sinds drie jaar als juridisch medewerker milieu bij Omgevingsdienst Achterhoek, bíjna klaar om door te stromen naar de functie van juridisch adviseur.

“Mogelijkheden: die zijn er zat binnen de omgevingsdienst”, valt Angelique maar gelijk met de deur in huis. “Als je maar wilt. Je moet zelf de stap nemen.” De juridisch medewerker is maar wat content dat zij die stap nam. Ze volgde deeltijd een studie rechten om te kunnen doorstromen. De tijd vliegt. Na drie jaar meelopen, is ze bijna klaargestoomd om juridisch adviseur te worden. “Ik heb al veel ervaring opgedaan, maar ik blijf leren.”

Geen stoffige materie

“Er is werkelijk geen dag hetzelfde in dit vak”, verklaart Angelique. “Het is heel uitdagende en interessante materie. Je maakt van alles mee, zeker bij calamiteiten, zoals de ontdekking van bijvoorbeeld een drugslab of een verkeersongeval met gevaarlijke stoffen. Lachend: “Nee, het is zeker geen stoffige materie!”

Contact met mensen

Het ene moment is Angelique de sidekick van haar toezichthouders: samen bespreken ze de juridische kant van casussen. Dan weer schrijft ze brieven, rapporten en besluiten of bereidt zittingen voor. Elke week wordt jurisprudentie doorgesproken en begeleidt ze – net als haar collega’s – twee trainees. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de zittingen zelf, waarin de rechter haar werk toetst en Angelique haar zaak verdedigt.

“Het fascinerendst in mijn werk vind ik het contact met mensen. Krijgt de tegenpartij door mijn uitleg begrip voor de zaak en neemt hij maatregelen? Dan kan ik de koers wijzigen en wordt een rechtsgang voorkomen. Dit is in negentig procent van de zaken het geval, slechts tien procent leidt tot de rechtbank.”

Milieuschade voorkomen

Snelle actie, daar draait het Angelique om: dat er snel wat verandert aan de ontstane situatie en milieuschade wordt voorkomen. “Daar is het milieu het meest mee gebaat. Dat is mijn drijfveer.”

Bekijk meer ervaringen

Lees meer ervaringen

Margriet – Adviseur Archeologie bij ODR

“Er zijn zo veel mooie verhalen op te halen uit het verleden.” Als Adviseur Archeologie adviseert Margriet bij ruimtelijke plannen en vergunningaanvragen over het onderdeel archeologie.

Pauline – Adviseur Ecologie bij ODVeluwe

Al van jongs af aan was ze altijd met buiten bezig; weidevogels bekijken in de polder, scouting. Nu is de natuur haar werkveld. “De Veluwe is een gebied waar genoeg te ontdekken en te zien is. Mooi dat ik dit gebied mag helpen beschermen.”

Ellis – Administratief medewerker bij ODA

Goed kunnen plannen, zorgvuldig werken, vriendelijk en geduldig zijn, goed overzicht kunnen houden. Het zijn essentiële eigenschappen voor een administratief medewerker. Ellis doet dit werk sinds 2017 met veel plezier.

Actuele vacatures

Elke melding of vergunningsaanvraag is bij jou als Senior Vergunningverlener Milieu in deskundige handen. Je duikt in de aanvragen om vervolgens met een helder antwoord te komen. Zo lever jij een belangrijke bijdrage aan onze leefomgeving.

  • Apeldoorn, Harderwijk

  • HBO

  • 36 uur

Bijna of net klaar met je studie? Word trainee bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen

  • Nijmegen

  • HBO

  • 36 uur

Omgevingsdienst Veluwe is op zoek naar een gedreven en ervaren ICT-regisseur. Heb jij een sterke achtergrond in het leiden van ICT-projecten binnen een overheidsomgeving en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Lees dan verder!

  • Apeldoorn, Harderwijk

  • HBO

  • 36 uur