Spring naar content

Angelique – Juridisch medewerker bij ODA

Het fascinerendst in mijn werk vind ik het contact met mensen. Krijgt de tegenpartij door mijn uitleg begrip voor de zaak en neemt hij maatregelen?

Angelique

Angelique werkte tien jaar als toezichthouder milieu voor de omgevingsdienst, toen ze besloot om een juridische koers te varen. Inmiddels werkt ze sinds drie jaar als juridisch medewerker milieu bij Omgevingsdienst Achterhoek, bíjna klaar om door te stromen naar de functie van juridisch adviseur.

“Mogelijkheden: die zijn er zat binnen de omgevingsdienst”, valt Angelique maar gelijk met de deur in huis. “Als je maar wilt. Je moet zelf de stap nemen.” De juridisch medewerker is maar wat content dat zij die stap nam. Ze volgde deeltijd een studie rechten om te kunnen doorstromen. De tijd vliegt. Na drie jaar meelopen, is ze bijna klaargestoomd om juridisch adviseur te worden. “Ik heb al veel ervaring opgedaan, maar ik blijf leren.”

Geen stoffige materie

“Er is werkelijk geen dag hetzelfde in dit vak”, verklaart Angelique. “Het is heel uitdagende en interessante materie. Je maakt van alles mee, zeker bij calamiteiten, zoals de ontdekking van bijvoorbeeld een drugslab of een verkeersongeval met gevaarlijke stoffen. Lachend: “Nee, het is zeker geen stoffige materie!”

Contact met mensen

Het ene moment is Angelique de sidekick van haar toezichthouders: samen bespreken ze de juridische kant van casussen. Dan weer schrijft ze brieven, rapporten en besluiten of bereidt zittingen voor. Elke week wordt jurisprudentie doorgesproken en begeleidt ze – net als haar collega’s – twee trainees. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de zittingen zelf, waarin de rechter haar werk toetst en Angelique haar zaak verdedigt.

“Het fascinerendst in mijn werk vind ik het contact met mensen. Krijgt de tegenpartij door mijn uitleg begrip voor de zaak en neemt hij maatregelen? Dan kan ik de koers wijzigen en wordt een rechtsgang voorkomen. Dit is in negentig procent van de zaken het geval, slechts tien procent leidt tot de rechtbank.”

Milieuschade voorkomen

Snelle actie, daar draait het Angelique om: dat er snel wat verandert aan de ontstane situatie en milieuschade wordt voorkomen. “Daar is het milieu het meest mee gebaat. Dat is mijn drijfveer.”

Bekijk meer ervaringen

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Gunnar – Toezichthouder en handhaver bij OVIJ

Toezichthouder en handhaver zijn: het draait om zoveel meer dan controles uitvoeren en onderzoeken of een bedrijf aan de eisen voldoet. Volgens Gunnar is fingerspitzengefühl nodig. “Het gaat om aanvoelen en je kunnen plaatsen. Want, gebeurt er wat wordt gezegd?”

Robert – Toezichthouder agrarisch bij ODRA

Robert komt als toezichthouder milieu bij zo’n honderd agrarische bedrijven in de regio over de vloer. Daar onderzoekt hij alle relevante milieuzaken en toetst deze.

Actuele vacatures

Heb jij zin om je tanden te zetten in de vergunningaanvragen voor onze fysieke leefomgeving? Solliciteer dan direct via de sollicitatiebutton van Werken in Gelderland.

  • Harderwijk

  • HBO

  • 32-36 uur

Als Business en Projectcontroller ondersteun je onze organisatie en de collega’s op gebied van financiën, administratie en control. Je onderzoekt en vertaalt de behoefte naar bruikbare adviezen, informatie en inzichten.

  • Arnhem

  • HBO

  • 36 uur

Bij ODR zet jij je samen met ruim 200 andere collega’s in voor een prettige, veilige en duurzame leefomgeving in regio Rivierenland. Dit doen we voor en samen met 8 gemeenten in de regio en de provincie. Dat doen we door vergunningverlening, toezicht en handhaving bij ondernemers, organisaties en inwoners. Maar we doen meer. We hebben veel kennis in huis en delen deze graag. Zo adviseren we de gemeenten en andere partijen o.a. over de leefomgeving, bouw, milieu, energie, archeologie, bodem, lucht en natuur. Ook houden we voor heel Gelderland toezicht op de afval- en grondstoffen ketens om milieucriminaliteit te voorkomen. We zijn een open en naar buitengerichte organisatie en zijn graag van meerwaarde.

  • Tiel

  • HBO

  • 30-32, 32, 32-36, 36 uur