Spring naar content

Angelique – Juridisch medewerker bij ODA

Het fascinerendst in mijn werk vind ik het contact met mensen. Krijgt de tegenpartij door mijn uitleg begrip voor de zaak en neemt hij maatregelen?

Angelique

Angelique werkte tien jaar als toezichthouder milieu voor de omgevingsdienst, toen ze besloot om een juridische koers te varen. Inmiddels werkt ze sinds drie jaar als juridisch medewerker milieu bij Omgevingsdienst Achterhoek, bíjna klaar om door te stromen naar de functie van juridisch adviseur.

“Mogelijkheden: die zijn er zat binnen de omgevingsdienst”, valt Angelique maar gelijk met de deur in huis. “Als je maar wilt. Je moet zelf de stap nemen.” De juridisch medewerker is maar wat content dat zij die stap nam. Ze volgde deeltijd een studie rechten om te kunnen doorstromen. De tijd vliegt. Na drie jaar meelopen, is ze bijna klaargestoomd om juridisch adviseur te worden. “Ik heb al veel ervaring opgedaan, maar ik blijf leren.”

Geen stoffige materie

“Er is werkelijk geen dag hetzelfde in dit vak”, verklaart Angelique. “Het is heel uitdagende en interessante materie. Je maakt van alles mee, zeker bij calamiteiten, zoals de ontdekking van bijvoorbeeld een drugslab of een verkeersongeval met gevaarlijke stoffen. Lachend: “Nee, het is zeker geen stoffige materie!”

Contact met mensen

Het ene moment is Angelique de sidekick van haar toezichthouders: samen bespreken ze de juridische kant van casussen. Dan weer schrijft ze brieven, rapporten en besluiten of bereidt zittingen voor. Elke week wordt jurisprudentie doorgesproken en begeleidt ze – net als haar collega’s – twee trainees. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de zittingen zelf, waarin de rechter haar werk toetst en Angelique haar zaak verdedigt.

“Het fascinerendst in mijn werk vind ik het contact met mensen. Krijgt de tegenpartij door mijn uitleg begrip voor de zaak en neemt hij maatregelen? Dan kan ik de koers wijzigen en wordt een rechtsgang voorkomen. Dit is in negentig procent van de zaken het geval, slechts tien procent leidt tot de rechtbank.”

Milieuschade voorkomen

Snelle actie, daar draait het Angelique om: dat er snel wat verandert aan de ontstane situatie en milieuschade wordt voorkomen. “Daar is het milieu het meest mee gebaat. Dat is mijn drijfveer.”

Bekijk meer ervaringen

Lees meer ervaringen

Ellis – Administratief medewerker bij ODA

Goed kunnen plannen, zorgvuldig werken, vriendelijk en geduldig zijn, goed overzicht kunnen houden. Het zijn essentiële eigenschappen voor een administratief medewerker. Ellis doet dit werk sinds 2017 met veel plezier.

John – Boa en toezichthouder bij ODVeluwe

Allerlei verdachte zaken opsporen op het gebied van milieuovertredingen. Dat is in een notendop waar buitengewoon opsporingsambtenaar John zich dagelijks mee bezighoudt. Dit doet hij naast zijn werk als toezichthouder.

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Actuele vacatures

Ben jij een enthousiaste en gedreven verbinder met ruime ervaring in VTH-processen en het aansturen van een team? Wil je een essentiële rol spelen in het waarborgen van een schone, veilige en duurzame leefomgeving? Solliciteer dan nu op onze vacature Manager VTH.

  • Ede

  • HBO, WO

  • 32-36 uur

Wij zoeken een communicatief sterke, initiatiefrijke en gestructureerde projectleider. Jij hebt affiniteit met de werkzaamheden van de Omgevingsdiensten en wil je inzetten voor een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving.

  • Arnhem

  • HBO, WO

  • 36 uur

Vanuit je rol als Juridisch Adviseur Handhaving houd je je bezig met de bestuursrechtelijke handhaving rond bouw-, bestemmingsplan- en milieuregelgeving (Omgevingswet).

  • Ede

  • HBO

  • 24-36 uur