Spring naar content

Angelique – Juridisch medewerker bij ODA

Het fascinerendst in mijn werk vind ik het contact met mensen. Krijgt de tegenpartij door mijn uitleg begrip voor de zaak en neemt hij maatregelen?

Angelique

Angelique werkte tien jaar als toezichthouder milieu voor de omgevingsdienst, toen ze besloot om een juridische koers te varen. Inmiddels werkt ze sinds drie jaar als juridisch medewerker milieu bij Omgevingsdienst Achterhoek, bíjna klaar om door te stromen naar de functie van juridisch adviseur.

“Mogelijkheden: die zijn er zat binnen de omgevingsdienst”, valt Angelique maar gelijk met de deur in huis. “Als je maar wilt. Je moet zelf de stap nemen.” De juridisch medewerker is maar wat content dat zij die stap nam. Ze volgde deeltijd een studie rechten om te kunnen doorstromen. De tijd vliegt. Na drie jaar meelopen, is ze bijna klaargestoomd om juridisch adviseur te worden. “Ik heb al veel ervaring opgedaan, maar ik blijf leren.”

Geen stoffige materie

“Er is werkelijk geen dag hetzelfde in dit vak”, verklaart Angelique. “Het is heel uitdagende en interessante materie. Je maakt van alles mee, zeker bij calamiteiten, zoals de ontdekking van bijvoorbeeld een drugslab of een verkeersongeval met gevaarlijke stoffen. Lachend: “Nee, het is zeker geen stoffige materie!”

Contact met mensen

Het ene moment is Angelique de sidekick van haar toezichthouders: samen bespreken ze de juridische kant van casussen. Dan weer schrijft ze brieven, rapporten en besluiten of bereidt zittingen voor. Elke week wordt jurisprudentie doorgesproken en begeleidt ze – net als haar collega’s – twee trainees. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de zittingen zelf, waarin de rechter haar werk toetst en Angelique haar zaak verdedigt.

“Het fascinerendst in mijn werk vind ik het contact met mensen. Krijgt de tegenpartij door mijn uitleg begrip voor de zaak en neemt hij maatregelen? Dan kan ik de koers wijzigen en wordt een rechtsgang voorkomen. Dit is in negentig procent van de zaken het geval, slechts tien procent leidt tot de rechtbank.”

Milieuschade voorkomen

Snelle actie, daar draait het Angelique om: dat er snel wat verandert aan de ontstane situatie en milieuschade wordt voorkomen. “Daar is het milieu het meest mee gebaat. Dat is mijn drijfveer.”

Bekijk meer ervaringen

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Gunnar – Toezichthouder en handhaver bij OVIJ

Toezichthouder en handhaver zijn: het draait om zoveel meer dan controles uitvoeren en onderzoeken of een bedrijf aan de eisen voldoet. Volgens Gunnar is fingerspitzengefühl nodig. “Het gaat om aanvoelen en je kunnen plaatsen. Want, gebeurt er wat wordt gezegd?”

Robert – Toezichthouder agrarisch bij ODRA

Robert komt als toezichthouder milieu bij zo’n honderd agrarische bedrijven in de regio over de vloer. Daar onderzoekt hij alle relevante milieuzaken en toetst deze.

Actuele vacatures

HRM advies van A tot Z: jij zorgt dat de basis op orde is en bent een stevige gesprekspartner voor managers. Deze vacature van HRM-adviseur (24-32 uur) bij OVIJ is jouw volgende stap als je onder andere uitvoerend en strategisch bezig wil zijn.

  • Apeldoorn

  • HBO

  • 24-32 uur

Jij houdt van afwisseling én durft het gesprek aan te gaan met ondernemers en inwoners. Heb je hart voor het milieu en wil je het vak leren of hierin verder groeien? Werk mee aan het beschermen van de leefomgeving en solliciteer!

  • Ede

  • HBO, MBO

  • 32-36 uur

Jij bent onze adviseur informatiebeheer en een echte specialist. Je vindt het fijn dat je de vrijheid krijgt om zelf invulling te geven aan die functie. Het ene moment denk je met collega’s mee over hoe zij hun informatie het beste kunnen opslaan. Het andere moment maak je een werkinstructie of duik je in de nieuwe wetgeving. Zo draag jij samen met je collega’s bij aan een fijne, veilige en duurzame leefomgeving in regio Rivierenland.

  • Tiel

  • HBO, WO

  • 32-36 uur