Spring naar content

Gunnar – Toezichthouder en handhaver bij OVIJ

Alles draait om contact maken. Ik zie mijn werk voornamelijk als mensenwerk. Hoe kan ik iemand motiveren om te veranderen?

Gunnar

Toezichthouder en handhaver zijn: het draait om zoveel meer dan controles uitvoeren en onderzoeken of een bedrijf aan de eisen voldoet. Volgens Gunnar is fingerspitzengefühl nodig. “Het gaat om aanvoelen en je kunnen plaatsen. Want, gebeurt er wat wordt gezegd?”

“Als toezichthouder en handhaver ben ik de schakel tussen de burger en het bedrijf”, verklaart Gunnar. In een notendop? “Bij mij wordt aangeklopt als het stinkt, als het geluid maakt of als er te veel licht is. En natuurlijk gaan wij ook op eigen initiatief op bedrijfsbezoek. Vaak op afspraak. En soms komen we als ‘verrassing’.”

Volgens Gunnar moet je in dit vak niet bang zijn om op zoek te gaan naar antwoorden. Ook moet je een standpunt durven innemen. Hoe dat zit, legt hij graag uit. “Bedrijven willen over het algemeen geld verdienen. Voor velen is milieuregelgeving een sluitpost. Daarom worden soms de randen van het toelaatbare opgezocht. Waar is het nog een grijs gebied? Wat mag wel, en wanneer mag iets niet?”

Zwartwit

“Toch is het minder zwartwit dan je misschien denkt. Natuurlijk zijn daar de wetboeken, je moet de regels toepassen. Maar waar het óók om draait: je moet kunnen ‘lezen’ wat er gebeurt. Wat ik daarmee bedoel? Bij elk bedrijfsbezoek draait het om voorbereiding en inzicht. Wat is de achtergrond en geschiedenis van een bedrijf en voor welke uitdagingen staat het nu?”

Contact maken

“Uiteindelijk moet elk bedrijf voldoen aan de milieunorm. Links- of rechtsom. Toch loop ik niet met een bonnenboekje rond. Alles draait om contact maken. Ik zie mijn werk voornamelijk als mensenwerk. Hoe kan ik iemand motiveren om te veranderen? Die uitdaging vind ik het mooist aan mijn vak.”

“En voeg daarbij de afwisseling. De ene dag zie ik de passie van die ene keuterboer, met liefde voor zijn dieren. De volgende dag sta ik in een honderd jaar oude hal, waar gigantische machines staan te stomen. Waar ik door mijn oogharen heen generaties zie buffelen, en intussen met de directeur een mooi gesprek voer over energiezuinigheid.”

Bekijk meer ervaringen

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Gunnar – Toezichthouder en handhaver bij OVIJ

Toezichthouder en handhaver zijn: het draait om zoveel meer dan controles uitvoeren en onderzoeken of een bedrijf aan de eisen voldoet. Volgens Gunnar is fingerspitzengefühl nodig. “Het gaat om aanvoelen en je kunnen plaatsen. Want, gebeurt er wat wordt gezegd?”

Robert – Toezichthouder agrarisch bij ODRA

Robert komt als toezichthouder milieu bij zo’n honderd agrarische bedrijven in de regio over de vloer. Daar onderzoekt hij alle relevante milieuzaken en toetst deze.

Actuele vacatures

Heb jij zin om je tanden te zetten in de vergunningaanvragen voor onze fysieke leefomgeving? Solliciteer dan direct via de sollicitatiebutton van Werken in Gelderland.

  • Harderwijk

  • HBO

  • 32-36 uur

Als Business en Projectcontroller ondersteun je onze organisatie en de collega’s op gebied van financiën, administratie en control. Je onderzoekt en vertaalt de behoefte naar bruikbare adviezen, informatie en inzichten.

  • Arnhem

  • HBO

  • 36 uur

Bij ODR zet jij je samen met ruim 200 andere collega’s in voor een prettige, veilige en duurzame leefomgeving in regio Rivierenland. Dit doen we voor en samen met 8 gemeenten in de regio en de provincie. Dat doen we door vergunningverlening, toezicht en handhaving bij ondernemers, organisaties en inwoners. Maar we doen meer. We hebben veel kennis in huis en delen deze graag. Zo adviseren we de gemeenten en andere partijen o.a. over de leefomgeving, bouw, milieu, energie, archeologie, bodem, lucht en natuur. Ook houden we voor heel Gelderland toezicht op de afval- en grondstoffen ketens om milieucriminaliteit te voorkomen. We zijn een open en naar buitengerichte organisatie en zijn graag van meerwaarde.

  • Tiel

  • HBO

  • 30-32, 32, 32-36, 36 uur