Spring naar content

Gert-Jan – Toezichthouder Bodem bij ODRA

Het mooiste aan mijn werk vind ik het contact met alle betrokkenen.

Vaak is mijn werk bemiddelen, dan haal je samen je doel.

Gert-Jan

Wie grond wil verplaatsen in regio Arnhem krijgt al snel contact met toezichthouder bodem Gert-Jan. Voor de Omgevingsdienst Regio Arnhem en de provincie onderzoekt hij of grond mag worden verzet. Volgens de regels, natuurlijk.

Waar een graafmachine tónnen grond verzet, daar is onderzoek nodig, want grond mag niet zomaar worden verplaatst. Het kan bijvoorbeeld vervuild zijn, of van historische waarde, en dan is het belangrijk te weten wat voor grond het is, waar het naartoe kan en of het daar mag liggen. Gert-Jan: “Als ik een verzoek binnenkrijg, toets ik eerst de bodemkwaliteitskaart. Hierop is aangegeven of de kwaliteit van de grond schoon is, of licht of matig verontreinigd. Binnen deze regio en binnen de aangegeven kwaliteiten is geen onderzoek nodig. Maar net zo vaak is méér onderzoek nodig en gaan we… tot de bodem!”

Zo is er een per aanvraag een onderzoekslijn die wordt nagelopen en aan de wet wordt getoetst. “Bij elke aanvraag geldt: altijd wil ik de grond zien”, verklaart Gert-Jan. “Ruiken en kijken. Want wat vertelt de grond? Is er kleurverschil te zien of stinkt het?”

Interessante klussen

Gert-Jan kan vele voorbeelden noemen, maar één van de “pareltjes” waarbij hij betrokken was, is de tunnelbak in Dieren. Hier was sprake van vervuilde bodem. Daarbij is veel grond ontgraven en op de juiste wijze weer teruggebracht. Om de tunnelbak te ondersteunen hebben we ter plaatse een 10 meter diepe sleuf gestabiliseerd. Deze bestond uit een gefixeerd pakket met grond waarin de verontreiniging bleef zitten. Ook moesten we voorkomen dat er uitdamping van risicovolle stoffen plaatsvond. Dit was een complexe en heel interessante case, waar zowel goed toezicht nodig was als een goede samenwerking was met aannemer en bevoegd gezag.

Ook het ophogen van de Jansbeek in Arnhem vindt Gert-Jan memorabel. “Dit project gaf een mooi inkijkje in de tijd; stuitten we metersdiep op een Middeleeuwse keuken, lagen er inderdaad knekels in de Knekelsteeg, en kwamen er sporen uit de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn.”

Bemiddelen

“Het mooiste aan mijn werk vind ik het contact met alle betrokkenen: van ingenieursbureau en loonwerkers tot civieltechnische aannemers en mensen mét en zónder koffie. Het is fijn als ik mensen kan meenemen in het doel dat ik voor ogen heb. Vaak is mijn werk bemiddelen, dan haal je samen je doel. En soms is het handhaven.”

Bekijk meer ervaringen

Kyara – Toezichthouder Milieu bij ODRA

De 23-jarige Kyara Eikenaar heeft bij toeval de omgevingsdienst ontdekt. Nu is ze er helemaal op haar plek als toezichthouder milieu bij Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Wim – Vergunningverlener milieu en projectleider bij ODA

Wim is al járen vergunningverlener milieu bij Omgevingsdienst Achterhoek. Sinds kort is daar ook de functie van projectleider bijgekomen. “Dit werk biedt mij de dagelijkse uitdaging en afwisseling die ik nodig heb!”

John – Vergunningverlener bij ODRN

John werkt als vergunningverlener milieu voor de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). “Elke vergunningsaanvraag is een ingewikkelde puzzel, dat vind ik leuk aan mijn werk.”

Actuele vacatures

Voor het team Bedrijfsvoering zijn we op zoek naar een enthousiaste en gedreven senior allround HR medewerker die ons HR team komt versterken!

  • Arnhem

  • HBO

  • 28-32, 30-32, 32 uur

Bij ODR zet jij je samen met ruim 200 andere collega’s in voor een prettige, veilige en duurzame leefomgeving in regio Rivierenland. Dit doen we voor en samen met 8 gemeenten in de regio en de provincie. Dat doen we door vergunningverlening, toezicht en handhaving bij ondernemers, organisaties en inwoners. Maar we doen meer. We hebben veel kennis in huis en delen deze graag. Zo adviseren we de gemeenten en andere partijen o.a. over de leefomgeving, bouw, milieu, energie, archeologie, bodem, lucht en natuur. Ook houden we voor heel Gelderland toezicht op de afval- en grondstoffen ketens om milieucriminaliteit te voorkomen. We zijn een open en naar buitengerichte organisatie en zijn graag van meerwaarde.

  • Tiel

  • HBO

  • 30-32, 32, 32-36, 36 uur

Jij haalt elke dag het beste uit de medewerkers van team Ondersteuning naar boven. Jij geeft hen verantwoordelijkheid en daagt hen uit. Zo geef je samen met hen vorm aan de strategische agenda van de organisatie. Een organisatie die volop in ontwikkeling is en waarin jij een belangrijke schakel bent. Met als belangrijkste doel om te zorgen voor een prettige, veilige en duurzame leefomgeving in regio Rivierenland.

  • Tiel

  • HBO

  • 32-36 uur